7 Nisan 2010 Çarşamba

Tanrının Kudreti

Tanrının kudretini kavrama; Bu günlerde çok popüler olan bir deney var. Cern’de maddeyi gerçek anlamda kavrayabilmek için bir araştırma yapılmaktadır. Çok yüksek maliyetler harcanarak yapılan bir sürü deneylerle bilimciler, evrenin yaradılış anından buyana maddenin serüvenini kavramaya çalışıyorlar. Hz.Muhammed’in “Rabbim bana eşyanın -maddenin- hakikatini göster” duası ister istemez bu deneylerle birlikte belleğimde güncel bir yerlere yerleşti. Yerleşir yerleşmezde birkaç soru kafamda belirdi. Acaba insanlık Tanrının kudretini kavrayabilecek mi? Bu deneylerin sonucunda madde’nin içinde ki sır ifşa olacak mı? İnsanoğlunun bulduğu bilimsel veriler Tanrının fiiller olduğunu varsayarsak bizzat kendisine ait olan “kudretini” ne zaman idrak edebileceğiz?

Tanrının ilimin haricinde birde kudreti mevcut, her şeye kadir tek olan Tanrının kudreti, tüm maddeye sirayet etmiş gibi geliyor. Kuantum fizikçileri evrende her bir atomun hatta atom altı parçacıkların bir birleriyle iletişim ve etkileşim içinde olduğunu düşünüyorlar. Acaba bu etkileşim ve iletişim Tanrının kudreti olabilir mi? Ünlü İslam Bilgini Gazali “Güzel İsimler- Esma-el Hüsna” adlı kitabında “eşyalar her ne kadar zahiren -görüntüde- birbirlerine bağlı iseler de hemen hepsi aslında Allah’ın kudretine bağlıdırlar” sözünden muradı buna mı değinmekti? Bilim bizi ne zaman Tanrı gerçeğine ulaştıracak?

Müslümanların kutsal kitabı Kur’an da tüm insanlığın bir gün Tanrının tek gerçek olduğunu dünya hayatında yaşarlarken apaçık –bilimsel- bilineceğine işaret var. Bu gerçeği kavraya bilmemiz için maddenin özüne inmemiz gerekiyor. Belki insanlık bir gün maddenin özüne ulaştığında Tanrının buyruklarından başka bir şey bulamayacak. O zaman yaşanılan şaşkınlığı belki de “Rab her şeye kadirdir” diyerek hazmetmeye çalışacaklar. Kişisel kanaatim bilim bizi ona, mutlak gerçeğe bir gün mutlaka götürecek.

KZ

6 yorum:

  1. belki de herşey; zuhurunun şiddetinden batîn..
    bilimin bizi Tanrı gerçeğine ulaştırmasını beklemek.. Bu yönde şiphesi olanlar için belki.. oysa inanmak keyfidir.. aklın, izahın ötesine geçiş hâlidir iman.. (bence)

    YanıtlaSil
  2. mutlak gerçek Rabbın bilinmesi.. bana bu şunu düşündürdü..
    kulluk nedir? kulluk etmek için yaratılan varlığın idraki tamamlaması bu soruya karşılık gelebilir mi?
    çok güzel bir yazı.. paylaşım için teşekkürler

    YanıtlaSil
  3. Üryan yapmış olduğunuz yorum için çok teşekkür ederim. Gazali'nin "Evren hakikatin zahiri, hakikat ise evrenin batınıdır." sözü belkide bunların iç içe olduğunu anlatmaya çalışıyor bizlere. Birde Tanrının 99 isminden bir çoğu birbirinin zıddıdırlar konuyla ilgili olanı örnek olarak vermek istiyorum Ez-Zahir ve El-Batın. Saygılarımla

    YanıtlaSil
  4. İnsanoğlu kendi gerçekliğine inandığı anda bu tür sualleri çoktan aşacaktır ama kendine dahi inanmayan insanoğlunun Tanrı'ya gerçekten inanmasını beklemek hakikatle ne kadar meşgul omaktır diye sormadan geçmiyor gönlüm.
    Oysa herşey o kadar açık ki!
    Güzel bir paylaşımdı, sağolun.

    YanıtlaSil
  5. Rica ederim Ecehan, ayrıca güzel yorumun içinde teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  6. Kendine inanmayabilir insan.insan pamuk ipliğine bağlı olmasından dolayı iyiliğede çok yakın olup kötülüğde yakın olmasından dolayıdır bu.. ama bilirki Allah'a inanıp dayandığında o onu kendisine kavuşturur diye düşüünüyorum..

    YanıtlaSil